Téli Balaton-átúszás

A 2. Téli Balaton-átúszás rendezvény információiA 2. Téli Balaton-átúszás rendezvény információi frissítve 2022 3.19. 8:40 Program jellege: téli úszás, melynek jellemzője, hogy a víz hőmérséklete 5 Celsius fok felett van. A rendezvény nem verseny, a cél maga az átúszás a túlsó partra. Az átúszás történhet teljes távon, vagy annak egy részét teljesítve, 2, 3, vagy 4 fős váltó csapatban.

Időpont meghatározása:


az időjárási viszonyok és a víz hőmérsékletét figyelembe véve a megrendezés (rajt) időpontja: Szántódrév március 20. 10:00. A kvalifikált úszók 9:00 órakor adhatják le sportorvosi engedélyüket, ekkor írják alá a kötelező felelősségvállalási nyilatkozatot. Úszás helyszíne: Tihanyrév és Szántódrév közti 1.250 méteres táv, a hajózási útvonallal párhuzamosan, attól keletre.. Az úszás iránya, vagyis a rajt helyszíne a víz áramlás ereje és iránya függvényében a rajt előtt lesz meghatározva.

Abban az esetben, ha a cél Tihanyrév lesz, az úszók csak érintik az ott beszerelt létrát, kézfeltartással jeleznek, majd visszaúsznak a biztosító hajóhoz, mely átszállítja őket Szántódrévre. Szántódi cél esetén az úszók a biztosító hajóval mennek át a rajthelyként szolgáló tihanyi rajthely létrához.

A rendezvény előzményei: A várható résztvevők egy része már az 1. Téli Balaton-átúszáson is részt vett, sportbaráti közösségekről van szó, tapasztalt, egymást ismerő sportolókkal. Az úszók a téli szezon egészében rendszeresen készültek a rendezvényre. Túl ezen, a 2020-as év gyakorlatához hasonlóan elvárás volt, hogy referenciát szerezzenek a Balaton átúszására. Gárdonyban teljesíthették első kvalifikációs úszásukat, melyen a hazai jelentkezők vettek részt. Az úszók ezen a napon az 2. Téli Balaton-átúszásra tervezett távjuk felét teljesítették, eredményesen. A jelentkezők következő referencia célú úszása február 6.-án volt, amikor 75%-át kellett teljesíteniük. A rendezvény február 19.-én az időjárási viszonyok miatt halasztásra került, az így nyert két hét alatt javítottunk a kvalifikációs rendszeren, megadva a lehetőséget azoknak, akik későn jelentkeztek. Egy harmadik úszáspróba megszervezése folyamán újabb úszók szerezhettek referenciát egy váltócsapatban történő induláshoz.

Lehetséges nevezők köre:

A fentiek értelmében elsősorban a már kvalifikált úszók vehetnek részt az eseményen, illetve azok, akinek más nemzetközi hidegvizes versenyről van referenciájuk.

A már érvényes sportorvosi engedéllyel rendelkező váltócsapatok és teljes távon résztvevő úszók a 2.Téli Balaton-átúszásra:

Cunami váltócsapat és terveik: Karsai András: 300m Varga Karolina 300m Schrzek Csaba: 300m Váradi Gábor 300 m

Jégember Klub a Lupán váltócsapat és terveik: Horváth Zétény 100m Balázs Adrienn 300m Horváth Zsolt 500m Szászi Ferenc 300m

Jégsellők váltócsapat: Haragos Gyöngyvér 300 m Bereczki Erzsébet 600 m Kunfalvi Marianna 300m

Balatoni Úszófókák váltócsapat és terveik: Farkas Orsolya: 600m Kovács Krisztina: 600m

Egyéni úszó: Czettele GyőzőAz eredmények itt tekinthetők meg A résztvevőknek sportorvosi igazolás felmutatásával kell igazolniuk, hogy egészségi állapotuk megfelelő. A résztvevők írásban kötelesek nyilatkozni arról, hogy a táv teljesítésére saját felelősségükre vállalkoznak.

Helyszín és az úszás körülményeinek kialakítása:

A rendezvény körülményeit, tekintve a résztvevők kis létszámára és a járványhelyzet esetleges kihatásaira, a lehető legpraktikusabban kívánjuk kialakítani. A biztonságot az Országos Mentőszolgálat eset gépkocsija illetve a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának sürgősségi mentő hajója Az úszók úszás közben derékra jelzőbóját viselnek majd. A váltócsapatok úszása a biztosító hajró "beiktatásával" történik, ahol az éppen nem úszó váltótagok a hajón tartózkodnak, és onnan történik meg a váltás.

A biztosító hajó és személyzete:

A VMSZ speciális mentőhajója, hajózó személyzettel, mentőtiszttel és a Felelős rendezővel

A szervezői stáb felépítése:

A rendezvény főszervezőjeként és felelős rendezőjeként a kísérő hajón fogok tartózkodni. A szántódi parton az úszóközösség tagjai, a rendezvény menetét ismerő sportbarátok, valamint szervezők segítik majd az úszókat és a kísérőiket, valamint a nézők tájékoztatását is ellátják. Az eseményt egy eredményhirdetéssel fogjuk zárni, ahol az úszók teljesítményükről elismerő oklevelet kapnak, melyen megjelölésre kerül az időeredményük is, de győztest nem hirdetünk. A 2020-as 1.Téli Balaton-átúszással együtt ezzel a rendezvénnyel kívánunk hagyományt teremteni, mely a téli úszást, mint egészségre kedvezően ható sportot népszerűsíti, valamint a Balaton téli időszakos életét pezsdíti, annak szépségét hirdeti.

Zimányi András Főszervező

Kapcsolat

(c) 2019 Téli Balaton-átúszás, Minden jog fenntartva!  Zimányi András +3620 9416 637  Honlapot készítette: Bencsik Rajmund